Vitamine B9 - Foliumzuur

door Alexander
|
13 maart 2025
|
Leestijd: 5 minuten

Vitamine B9, ook wel foliumzuur of folaat genoemd, is een in water oplosbare (hydrofiele) vitamine uit de B-vitaminegroep. Folaat en foliumzuur zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Vergeleken met natuurlijke folaatverbindingen is foliumzuur het meest stabiel en wordt het vrijwel volledig opgenomen. Om deze reden wordt in de meeste voedingssupplementen synthetisch geproduceerd foliumzuur gebruikt om de grootste biologische beschikbaarheid voor de consument te garanderen.

    Over vitamine B9 kunnen de volgende geverifieerde uitspraken worden gedaan:

    Hier is een doorlopende tekst

     
    draagt ​​bij aan de groei van moederlijk weefsel tijdens de zwangerschap
     
    draagt ​​bij aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid
     
    draagt ​​bij aan de normale werking van het immuunsysteem
     
    draagt ​​bij aan een normale bloedvorming
     
    draagt ​​bij aan een normale aminozuursynthese
     
    draagt ​​bij aan een normaal homocysteïnemetabolisme
     
    heeft een functie bij de celdeling

    Aanbevolen dagelijkse dosis:

    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* in de Europese Unie is 200 microgram vitamine B9. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de DGE is gebaseerd op de behoeften van gezonde personen met een normaal gewicht. Individuele behoeften kunnen variëren, bijvoorbeeld door voeding, gebruik van stimulerende middelen, reeds bestaande medische aandoeningen of langdurig medicatiegebruik.

    *aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de Duitse Voedingsvereniging

    Vorkommen in der Nahrung

    Dierlijk voedsel:

    • Runderlever bevat 226,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Camembert bevat 40,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Koemelk (3,5% vet) bevat 4,00 microgram vitamine B9 / 100 g

    Plantenvoedsel

    • Tarwekiemen bevatten 304,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Boerenkool bevat 187,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Spruitjes bevatten 182,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Spinazie bevat 145,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Veldsla bevat 145,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Broccoli bevat 111,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    • Havervlokken bevatten 87,00 microgram vitamine B9 / 100 g
    Onze auteur:
    Alexander Jansen
     
    Oprichter en algemeen directeur

    Als fitness- en onderzoeksexpert zorgt Alexander ervoor dat onze producten worden ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Om dit te bereiken, analyseert hij voortdurend studies en voert hij gesprekken met gerenommeerde experts.