Vitamine C - Effecten, inname en voorkomen

door Alexander
|
13 maart 2025
|
Leestijd: 5 minuten

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is kleurloos en geurloos en een in water oplosbare (hydrofiele) vitamine. Vitamine C heeft een kristalvorm en een zure smaak.

    Over vitamine C kunnen de volgende geverifieerde uitspraken worden gedaan:

    Hier is een doorlopende tekst

     
    draagt ​​bij aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid
     
    draagt ​​bij aan een normale psychologische functie
     
    draagt ​​bij aan de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E
     
    draagt ​​bij aan een normaal energiemetabolisme
     
    draagt ​​bij aan de normale werking van het immuunsysteem (fysieke afweer)
     
    draagt ​​bij aan de normale werking van het zenuwstelsel
     
    helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve stress
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale bloedvatfunctie
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale botfunctie
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale kraakbeenfunctie
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale tandfunctie
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale tandvleesfunctie
     
    draagt ​​bij aan de normale collageenvorming voor een normale huidfunctie
     
    verhoogt de ijzeropname
     
    draagt ​​bij aan de normale werking van het immuunsysteem (fysieke afweer) tijdens en na intensieve fysieke activiteit

    Aanbevolen dagelijkse dosis:

    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* in de Europese Unie is 80 milligram vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de DGE is gebaseerd op de behoeften van gezonde personen met een normaal gewicht. Individuele behoeften kunnen variëren, bijvoorbeeld door dieet, gebruik van stimulerende middelen, reeds bestaande medische aandoeningen of langdurig medicatiegebruik.

    *aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de Duitse Vereniging voor Voeding.

    Vorkommen in der Nahrung

    Dierlijk voedsel:

    • Bockwurst bevat 26 mg vitamine C/100 g
    • Lever bevat 23 mg vitamine C /100 g
    • Hamworst bevat 23 mg vitamine C /100 g

    Plantenvoedsel

    • Acerola bevat tussen de 700 en 4800 mg vitamine C per 100 gram
    • Camu-Camu bevat 2000 mg vitamine C /100 g
    • Rozenbottel bevat 1250 mg vitamine C /100 g
    • Zwarte bessen bevatten 189 mg vitamine C per 100 gram
    • Paprika's bevatten 139 mg vitamine C / 100 g
    • Broccoli bevat 115 mg vitamine C /100 g
    • Mierikswortel bevat 114 mg vitamine C /100 g
    • Spruitjes bevatten 112 mg vitamine C /100 g
    • Kiwi's bevatten 71 mg vitamine C per 100 gram
    • Bloemkool bevat 71 mg vitamine C per 100 gram
    • Aardbeien bevatten 63 mg vitamine C / 100 g
    • Citroenen bevatten 53 mg vitamine C per 100 gram
    • Spinazie bevat 51 mg vitamine C /100 g
    • Boerenkool bevat 23 mg vitamine C /100 g
    Onze auteur:
    Alexander Jansen
     
    Oprichter en algemeen directeur

    Als fitness- en onderzoeksexpert zorgt Alexander ervoor dat onze producten worden ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Om dit te bereiken, analyseert hij voortdurend studies en voert hij gesprekken met gerenommeerde experts.